Choď na obsah Choď na menu

bezpečnosť na internete

Internet sa stal neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života. No tak, ako nám ho zjednodušuje, môže nám ho aj nečakane skomplikovať. Viete, ako sa správať pri surfovaní na internete tak, aby vaše údaje boli v bezpečí? Pomôžte si naším desatorom internetovej bezpečnosti.

1. Bezpečné heslo je základ

Nech už používate akékoľvek online účty, zabezpečte si ich silným heslom. Za silné heslo môžeme považovať také, ktoré obsahuje minimálne 8 znakov a používa čísla, malé a veľké písmená a ideálne aj iné znaky (*, !, -, …). Pre každú službu by ste ideálne mali mať vytvorené iné heslo a nepoužívať všade to isté.

Na zapamätanie si množstva hesiel nepoužívajte automatické uloženie hesiel v prehliadači, ani si ich nezapisujte do cloudových dokumentov. Na správu hesiel radšej využite služby na správu hesiel ako je napríklad Lastpass.

2. Verejné Wi-Fi siete používajte s rozumom

Verejné Wi-Fi siete predstavujú asi najviac prehliadaný bezpečnostný problém. Počas používania verejnej Wi-Fi sa neprihlasujte do internet bankingu, ani do dôležitých súkromných účtov, prípadne k ďalším stránkam, ktoré by mali byť dobre zabezpečené. Do verejnej siete sa vie spolu s vami prihlásiť aj hacker a šikovne tak môže získať rôzne vaše prístupové údaje.

Druhou hrozbou verejných Wi-Fi sieti je tzv. „DNS spoofing“. Vďaka nemu si vie útočník vo svojom počítači vytvoriť upravenú verziu rôznych internetových stránok, ktoré vám následne podsunie po zadaní adresy do internetového prehliadača. Po zadaní správnych prihlasovacích údajov sa vám následne objaví chyba o dočasnej nedostupnosti alebo iná nezvyčajná aktivita – napríklad pýtanie citlivých informácií (číslo karty, dátum expirácie, kontrolné CVV číslo a iné). Útočník tak vie získať rôzne citlivé informácie.

3. Nedajte vírusom žiadnu šancu

Nepoužívanie antivírusu sa môže na prvý pohľad javiť ako výborný spôsob šetrenia. No len do chvíle, kedy váš notebook či smartfón zasiahne vírus.

4. Pozor na podozrivé e-maily môžu vás stáť aj všetky úspory

Posielanie podozrivých e-mailov tvz. phishing, môžeme označiť za jednu z najstarších hackerských taktík. No napriek tomu, že je už roky dobre známa, stále sa medzi hackermi teší veľkej obľube. Jej použitie je totiž jednoduché a úspešnosť stále vysoká.

Najčastejší prípad phishingu je e-mail, ktorý sa tvári ako dôležitá správa od dôveryhodnej organizácie. V praxi môže ísť napríklad o oznámenie o potrebe overenia konta od Microsoftu, PayPalu či dokonca banky.

Takéto emaily obsahujú žiadosť o spätné zaslanie prihlasovacích údajov, či dokonca link na stránku, kde je pre overenie potrebné zadať svoje prihlasovacie údaje.

Na tieto e-maily nikdy nereagujte. Hackeri vďaka nim môžu šikovne získať aj vaše prihlasovacie údaje do internet bankingu.

5. Používajte dvojstupňové overenie

Väčšina internetových služieb pracujúca s citlivými údajmi ponúka možnosť tzv. dvojstupňového overenia. V praxi to znamená, že sa do účtu neprihlásite len prihlasovacími údajmi, ale následne ich ešte potvrdíte zvoleným spôsobom. Môže ísť napríklad o zadanie kódu, ktorý vám prišiel na telefón, PIN kódom či odtlačkom prsta.

Takéto overenie oceníte napríklad v prípade, keď sa útočníkovi podarí získať vaše prístupové údaje. Ten sa napriek tomu, že pozná prihlasovacie údaje do vášho konta nedostane.

https://www.techbox.sk/10-jednoduchych-tipov-ktore-zvysia-vasu-bezpecnost-na-internete

pr-2.jpg

Posledné fotografie